Nova godina, nova poskupljenja

2018. godina već na početku donosi poskupljenja – građani Distrikta od danas će više plaćati struju, ali i cigarete, a već od 1. februara više će koštati i gorivo.

Regulatorna komisija za električnu energiju BiH (DERK) prije nekoliko dana odobrila je Javnom preduzeću “Komunalno Brčko” povećanje cijene električne energije od 1. januara. Domaćinstva na području Distrikta struju će plaćati za 7,6%, a mali komercijalni kupci za 3% više.

Nakon ovog poskupljenja, građani Brčkog struju plaćaju 3,3% niže od kupaca Elektroprivrede BiH, a 6,4% više od domaćinstava koje snabdijeva Elektroprivreda Republike Srpske.

Od danas su na snazi i nove cijene cigareta u čitavoj Bosni i Hercegovini.

Proizvođači i distributeri cigareta bili su dužni da do 30.11.2017. godine u UIO dostave nove maloprodajne cijene cigareta koje će biti na snazi od danas, a koje su utvrđene u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2018. godinu, koju Odluku je donio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje.

Nove cijene cigareta pogledajte OVDJE.

Poskupljenjima tu nije kraj – već od prvog februara skuplje ćemo plaćati i gorivo. Očekuje se poskupljenje za 18 feninga, nakon usvajanja seta Zakona o akcizama.

S obzirom na to da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH objavljen u “Službenom glasniku BiH” 26. decembra, a da će na snagu stupiti 3. januara, Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ističe da će se zakon početi primjenjivati od 1. februara.

Za očekivati je i nova poskupljenja, jer cijene goriva i električne energije obično znače i lančana poskupljenja gotovo svih roba i usluga.

Srećna nam nova godina i nova poskupljenja.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *